Creative commons

Mikä on CC? (Creative Commons)
CC eli Creative Commons on lisenssi, joka suojaa toisten ihmisten teoksia. Ne voivat olla esim: Valokuva, kirja, videoclipi etc… Muut ihmiset eivät saa näyttää julkiset sinun tekemiä työtä tai tehdä rahaa sinun työstä, jos et ole antanut lupaa siihen.

Miten CC-lisenssi tulee käyttöön?
Saat ensimmäisenä yksinoikeudet (tai tekijänoikeus) sinun tekemään työkseen. Tällöin muut ihmiset eivät saa kopioida työtäsi tai levittää sitä minnekään ilman sinun lupaasi.
Mutta jos haluat että ihmiset jakavat sinun tekemää työstä/aineistoasi ja haluat siihen asioista jota saa tehdä työhön ja jota ei saa tehdä työhön, sinun pitää erikseen mennä tekemään CC-lisenssivalitsimeen. Täältä pysty valitsemaan mitä ihmiset saavat tehdä sinun työllesi.

Mitä CC-lisenssejä on?
CC-lisenssejä on erilaisia ja niillä on eri tarkoitukset.

Nimeä

Annat muiden kopioida, välittää, levittää, tehdä muutoksia ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta.

EiKaupallinen

Tähän kuuluvat ihan samat asioita kun Nimeässä, mutta aineistossa Jossa tämä on käytössä ei saa käyttää kaupalliseen käyttöön. Eli teokset jossain on näitä merkkejä ovat epäkaupallisia.

Eimuutoksia

Kuulu ihan samat kuin Nimeässä paitsi et saa tehdä muutoksia työstä eli ei saa tehdä remixessä.

Jaasamoin

samat asiat Nimeässä, mutta muokatuissa teoksissa pitää olla samalla lisenssillä.

Erilaisia kuvapankkeja
Kuvapankkeja kannattaa käyttää mieluummin kuin google kuvahakua. kuvapankkeissä löydät paljon helpommin käyttö luvat kuvista, eikä sinun tarvitse huolehtia saako kuvaa näyttää vai ei.
Tässä on kolme erilaista kuvapankkia, Pixabay, Pexels ja iStock. Kaikki kuvapankkit toivat aika saman lailla, tietenkin asiat jota haluat löytää pitää kirjoittaa englanniksi.

Vapaaseen kaupalliseen käyttöön.
Nimeämistä ei edellytä.
Vapaaseen kaupalliseen käyttöön
Nimeämistä ei edellytetä
Vapaaseen kaupalliseen käyttöön
Nimeämistä ei edellytetä

Kaikki nämä kuvat olivat otettu Pixabaystä. Pixabayssa on lisenssit jos kerrotaan mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä. Pixabay License

Erilaisia muusikkipankkeja
Tässä on kolme eri muusikkipankkia, ccMixter, Jamendo ja Bensound
Kun katselin ccMixteria ja valitsin yhden kappaleen sieltä, musiikin vieressä näkyy cc-lisenssin merkkejä, ja jos et muista mitä ne oli siinä on linkki joka vie sinut sivustolle joka kertoo miten tätä kappaletta saa käyttää.

sinisellä ympyröity laatikko, kertoo mitä ei saa käyttää, voitko myöskin painaa ”click here” josta pääset katsomaan miten tätä teosta saa käyttää ( Licensed under Creative Commons )
Musiikilla on kyllä aikalailla samanlaiset lisenssit kuin muilla aineistolla.

Lataaminen YouTubesta
Jos haluisit ladata YouTubesta videon sinun pitää mennä toiselle sivustolle jolla pystytään ladata videoita linkin kautta. Tässä on yksi paikka josta pystyy lataan YouTube videoita Savemp3.
Ensin sinun pitää kopioida YouTube videon linkin ja pastetaa se sinne sivulle jolle olet valinnut. Video voi sitten tallennetta audiona tai sitten ihan siinä videona, sitten vain lataamaan. Video pitäisi tulla sinun tiedostoihin.
Tekijäoikeudet YouTubessa toimii vähän erilailla, kun suomessa. Heillä on sellainen asia kun ”Fair use”. Esim: teet vaikka kritisoinnin joistain elokuvasta ja näytät pari kilpiä elokuvasta ja ja video on hyvin erilainen kun se oikea elokuva. Tällöin sinun ei tarvitse se kysyä lupaa elokuvan tekijöiltä saako tästä elokuvasta tehdä videon vai ei.
Jos video on aivan saman lainen kuin se elokuva niin silloin sinun video otettaan pois YouTubesta ja varmaan saat siitä strikin.

Lähteet
https://creativecommons.fi/lisenssit
https://creativecommons.fi/lisenssien-kayttoohje/
https://tekijanoikeus.fi/tekijanoikeus/
https://www.youtube.com/howyoutubeworks/policies/copyright/#fair-use
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s